Education is the passport to the future, for tomorrow belongs to those who prepare for it today. – Malcolm X

MCQ Question and Answer of Previous BCS Exam


Feb. 16, 2022, 8:46 a.m.

MP3 Question and Answer of Previous BCS Exam. Bangladesh BPSC MCQ exam question and answer of previous BCS preliminary exam. 100% common will be in future BCS. We are given the year of exam at end of the question.

1.Pick appropriate preposotion for the following sentence:

Noureen will discuss the issue with Nasir.......phone.(33rd BCS)

Ans: over

2.Wordsworth introduced the readers __ a new kind of poetry. (31st BCS)

Ans: to

3. .......... his earlier study, the Professor’s new study indicates a general warning trend in global weather. (31st BCS)

Ans: In contrast to

4.Your conduct admits.......no excuse.(29th BCS)

Ans: of

5.Julia has been ill......three months.(28th BCS)

Ans: for

6.There is no alternative.....training.(28th BCS)

Ans: of

7.They travelled to Saver......(29th BCS)

Ans: on foot

8.Many prefer donating money......distributing clothes.(28th BCS)

Ans: to

9.Rizvi requested Rini.......telephone to attend hte meeting.(28th BCS)

Ans: over

10.I am not good.......translation.(27th BCS)

Ans: at

11.’Hurry up!We have to go.....five minutes’(27thBCS)

Ans: in

12.Every driver must be held.....his own actions.(27th BCS)

Ans: responsible for

13.’Prior to’ means.....(27thBCS)

Ans: before

14.Choose the correct sentence.(26th BCS)

Ans: The train is running on time

15.My brother has no interest.....music.(26th BCS)

Ans: in

16. He is devoid.....common sense(26th BCS)

Ans: of

17. I should appreciate if you complete this work.....Thursday.(26th BCS)

Ans: by

18. He devided the money......the two children.(26th/21th BCS)

Ans: between

19. I finally killed fly.....a rolled up newspaper.(25th BCS)

Ans: with

20.Why are you so angry......?(25th BCS)

Ans: for

21.The children were entrusted .....the care of their uncle.(24th BCS)

Ans: to

22.He parted..... his friends in tears.(24th BCS)

Ans: from

23.I decided to go.....with my friends as i needed some exercise.(24th BCS cancelled)

Ans: for a walk.

24.My friends always goes home....foot.(24th BCS cancelled)

Ans: on

25.We needed two hundred dollars.....this to pay for everything.(24th BCS cancelled)

Ans: besides